Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Now on air


Regionale omroepen willen 20 miljoen euro extra van het kabinet

Geschreven door op 27 september 2020

Regionale omroepen willen 20 miljoen euro extra van het kabinet. De dertien regionale omroepen in Nederland vragen over 2021 een kleine drie miljoen euro meer aan subsidie aan dan dit jaar. Maar de mediatak roept een volgend kabinet op om 20 miljoen euro extra te investeren in de regionale zenders. “De verschraling van de regionale en lokale journalistiek zet zich door en de kritische grens is echt bereikt”, waarschuwt de RPO, het overkoepelende orgaan van regionale omroepen in Nederland.

In tien jaar tijd is er 40 miljoen euro bezuinigd op de regionale omroepen. Veel zenders versoberden daardoor hun tv-programmering en hebben veelal programma’s moeten schrappen. Om kosten te besparen, zijn er ook tal van samenwerkingsverbanden opgezet. Zo werken de vier noordelijke omroepen samen en zijn er ook steeds vaker samenwerkingen tussen regionale en lokale zenders.

“Door meer samen te werken zijn krachten gebundeld en bakens verzet, door ons meer en meer te richten op de nieuwsvoorziening en de journalistiek. Mede daardoor heeft de regionale omroep tijdens de coronacrisis zijn belangrijke rol nog waar kunnen maken”, stelt de RPO.

Wat levert het op?

De roep om structureel 20 miljoen euro extra per jaar, levert volgens de RPO veel op. “Een stevige journalistieke basisvoorziening in ieder regio. We kunnen 150 extra journalisten in dienst nemen die de lokale waakhondfunctie gaan waarmaken en dat waar mogelijk in samenwerking met een lokale partner doen. Ook kunnen we dan een verdere inhoudelijke en technische versterking met de landelijke omroep via NPO Regio en via regionale nieuwsvensters realiseren.”

Net als veel andere zenders, zijn ook de regionale omroepen geraakt door de coronacrisis. De advertentie-inkomsten hebben een flink dip gekend en zijn in sommige gevallen nog steeds niet terug op het oude niveau. Omroepen vullen die tekorten aan vanuit hun eigen middelen, benadrukt de RPO.


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten