Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Bikini XXL

14:00 15:00

Now on air

Bikini XXL

14:00 15:00


Radio Piraten van toen

Radio Piraten van toen. Een radiopiraten ook wel etherpiraat of geheime zender genoemd is een illegale radiozender die zonder zendvergunning en toestemming uitzendt, vaak op regionale schaal vanuit geïmproviseerde radiostudio’s. Sommige luisteraars zijn sterk aan radiopiraten gehecht, vaak omdat deze een bepaald soort muziek genre uitzenden die naar de mening van veel liefhebbers te weinig gewaardeerd wordt door officiële radiostations.

RadioControleDienst nu Agentschap Telecom

Zendpiraten worden als een probleem beschouwd als ze met veel te groot vermogen en onprofessionele zendapparatuur uitzenden. Hierdoor kunnen legale radio-uitzendingen in de omgeving aanzienlijk worden gestoord. Vroeger werd bij optredende klachten dan de PTT Radio Controle Dienst ingeschakeld die de piraat met een peilwagen opspoorde waarna de apparatuur werd ingenomen en al dan niet een flinke boete werd uitgedeeld. Tegenwoordig wordt dergelijke opsporing en handhaving door het Agentschap Telecom uitgevoerd.

Inbeslagname

In 1978 werd de XXL radiozender in beslag genomen, en waren we voor de eerste keer “uit de lucht” gehaald. De tweede keer in 1980 weer een inval door de Radio Controle Dienst. We hadden pech, alles werd dan ook meegenomen wat aan de zender gekoppeld was en liep de boete op tot 750 gulden. Het gebeurde ook vaak, maar dat lag een beetje aan de opsporingsambtenaar dat ook de hele platencollectie in beslag werd genomen. En zo ging het nog een tijdje door …. en hebben we in ons verdere radiopiraat carrière hinder ondervonden aan onze zendactiviteiten, omdat we volgens de toenmalige RCD vanwege het zenden een misdrijf hadden gepleegd in de zin der Wet.

Radiopiraten van toen ’70 en ’80 jaren

Klik op de radiostation zenders die nog wel via het internet zijn te beluisteren!
XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten