Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

XXL Radio Top 20

13:00 14:00

Now on air

XXL Radio Top 20

13:00 14:00


Piratenzender Rotterdam

Piratenzender Rotterdam. Maar wat is nu een Radiopiraat? Een Piraten zender, Etherpiraat, Piratenradio of een Piratenradiostation is een radiostation dat uitzendt zonder geldige licentie. Heel vreemd want in sommige gevallen worden radiopiraten als legaal beschouwd waar het signaal wordt verzonden, maar illegaal waar de signalen worden ontvangen, vooral wanneer de signalen een nationale grens overschrijden. Maar ook het vermogen van de zender en een beschermd frequentie kan zomaar een reden zijn om “uit de lucht” te worden gehaald. Vaak wordt hiermee gerefereerd aan de zeezenders die in de jaren 50 tot en met de jaren 90 vanaf schepen en installaties (zoals booreilanden en zeeforten) op de Noordzee buiten de territoriale wateren naar diverse landen uitzendingen deden. Goed beschouwd waren de zeezenders geen piraten in de zin van de wet; er was immers geen wet die het uitzenden vanaf de Noordzee verbood.

Radiopiraten uit Rotterdam

Naast de piraten die muziek uitzenden kent men ook piraten die door middel van een algemene oproep (CQ), enkel verbindingen (QSO’s), proberen te leggen met andere piraten, net als de zendamateur maar dan zonder de benodigde vergunningen. Vaak gaat dit samen met DX-en, het beluisteren van verafgelegen zenders. Zendpiraten worden als een probleem beschouwd als ze met veel te groot vermogen en slecht afgeschermde apparatuur uitzenden. Daardoor werden legale radio uitzendingen in de ether, maar ook video en andere apparatuur in de omgeving gestoord. Vroeger werd bij klachten de PTT Radio Controle Dienst ingeschakeld die de radiopiraat opspoorde waarna de apparatuur werd ingenomen en al dan niet een flinke boete werd uitgedeeld. Tegenwoordig wordt dergelijke opsporing en handhaving door het Agentschap Telecom uitgevoerd. Lees hier meer …..

Internetradio XXL Radio Rotterdam was eind jaren ’70 illegaal een Piratenzender Rotterdam te beluisteren op de FM ether door heel het land. Door de toenmalige PTT Radio Controle Dienst, politie en de commerciële legale radiozenders, was het voor XXL Radio Rotterdam niet meer mogelijk. We waren dan ook genoodzaakt in 1983 te stoppen met het illegaal muziek uitzenden op de FM ether. Maar nu anno 2019 is er een hoop veranderd in het radiowereldje, en gaan wij XXL Radio Rotterdam een nieuwe uitdagen aan! Internetradio. Radio van toen nu in de moderne tijd en legaal via het internet vanuit Nederland. Gratis online internetradio luisteren. XXL Radio Rotterdam station met de nieuwste muziek. Legaal terug, keihard op het internet.
XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten