Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Now on air


Festivals over versoepelingen: ‘1,5 meter blijft een pijnpunt’

Geschreven door op 25 juni 2020

Festivals over versoepelingen: ‘1,5 meter blijft een pijnpunt’. De nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen bieden festivalorganisators meer mogelijkheden, maar een echte oplossing zien ze nog niet. Met name de anderhalvemeterregel blijft een pijnpunt, laten verschillende organisaties weten. “Het is zeker fijn dat de versoepelingen zo snel worden doorgevoerd”, begint Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). “Maar in zalen is niet iets rendabels te organiseren op 1,5 meter afstand, zonder dat het heel veel extra kosten met zich meebrengt.”

“Een kleine show voor vierhonderd mensen zou je nu bijvoorbeeld in een poppodium kunnen neerzetten”, legt Schans uit. “Dat kan met een kleinere band, mits die nog te boeken is nu. Mensen vergeten nog weleens dat veel tours zijn afgeblazen.” Ook voor festivals, die volgens premier Mark Rutte in theorie weer vanaf half augustus mogelijk zijn, wordt het een lastig verhaal. Schans: “Je kunt zo’n 30 procent van de bezoekers binnenlaten en een organisatie moet dan zelf de 1,5 meter handhaven. Lowlands of Pinkpop zou dan tweeduizend handhavers moeten laten rondlopen. Ik zie dat niet gebeuren.”

Geen verzekering, geen festival

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg bevestigt dan ook dat hij dit jaar niets zal organiseren. “De Europese tourwereld ligt stil. De spullen zijn er niet, de mensen zijn er niet, er wordt met beperkingen gereisd. Er zijn nog te veel obstakels om het allemaal weer op te starten. “Je hoort mensen zeggen: als het allemaal weer goed gaat, dan kan het. Maar de boel kan ook zo weer worden stilgelegd. Er is geen verzekeraar die onder deze omstandigheden een verzekering met je afsluit. Dus je bent als organisator aan alle kanten beperkt.” Bron: NU.NL


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten