Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Now on air


Faillissement dreigt voor commerciële radiozenders, branchevereniging luidt noodklok

Geschreven door op 5 juli 2020

Faillissement dreigt voor commerciële radiozenders, branchevereniging luidt noodklok. Commerciële radiozenders zijn in gevecht geraakt met staatssecretaris Mona Keizer (CDA) van Economische Zaken. Kleine stations als Slam en 100% NL zouden op omvallen staan, maar ook giganten als Radio 538 en Qmusic zitten in financieel zwaar weer. Keizer is onvoldoende bereid een helpende hand uit te steken, aldus Herbert Visser namens de Vereniging Commerciële Radio (VCR) die de noodklok luidt.

Leningen

Voor alle zenders binnen deze branche geldt dat de zendvergunning afloopt in september 2022, waarna mogelijk een veiling van etherfrequenties plaatsvindt. Volgens de VCR is het noodzaak dat de staatssecretaris de einddatum met drie jaar opschuift. Visser (ook directeur van 100% NL en Slam) zegt de staatssecretaris niet om geld te vragen. “Wij willen vooral meer tijd.” Om het hoofd boven water te houden, moeten stations geld lenen. “Dat is geen probleem,” zegt Visser. “Maar we hebben wel vijf jaar nodig om dat af te lossen. Wij kunnen nu de bank niet beloven dat we het in september 2022 hebben terugbetaald, want we kunnen natuurlijk niet aantonen of we dan überhaupt nog bestaan.”

De kwestie loopt al enkele maanden. Keizer stelde in een brief aan de Tweede Kamer dat juist door de coronacrisis meer radio wordt geluisterd en dat dit zich op lange termijn uitbetaalt in meer reclamegeld. Visser, bezorgd: “Ze luistert gewoon niet. De urgentie is hoog. Zonder geleend geld halen sommige stations het eind van het jaar niet eens. Ze heeft de mond vol over ondernemers die elkaar door deze moeilijke tijd helpen, maar ze gooit alles op één hoop. Deze specifieke situatie vraagt om specifieke maatregelen en dat is dus een verlenging van onze zendmachtiging.” Bron: Parool

Vergunning Evenementenzenders

Er kunnen ook weer aanvragen voor evenementenzenders worden ingediend bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). De toezichthouder trok eerder alle verleende vergunningen voor tijdelijke zenders in, vanwege het coronavirus. Volgens het CvdM kon niet worden voldaan aan alle randvoorwaarden die gelden voor zo’n zender.


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten