Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Now on air


De Bakalao-route, de geschiedenis van het fenomeen dat een hele generatie markeerde

Geschreven door op 29 september 2021

Het is altijd moeilijk om de geboorte van een muzikale trend vast te stellen, maar het is al bijna 40 jaar dat hij in de Spaanse Valenciaanse eindelijk in de armen van het discohedonisme werd gelanceerd. Zijn eigen stijl creëerde die wedijverde met de beste danszalen op Ibiza of Barcelona, ​​​​voor altijd geassocieerd werd met de ” bakalao-route “, de plaag die het Valenciaanse nachtleven voor altijd markeerde. De formule werkte jarenlang, maar bracht ook zijn eigen zelfvernietiging met zich mee. Omstandigheden dwongen DJ’s om steeds creatiever te zijn, om zich verder te verdiepen in een concept van mixen die in veel gevallen niet meer gaven dan zichzelf. Het publiek verwachtte voortdurend verrast te worden, en begon ook toe te stromen en de disco’s te veranderen in iets meer dan een klein gedeeld geheim. Zoals Montón en García zich herinneren, “was er een tijd dat het feest naar de parkeerplaats verhuisde. In de disco’s waren niet meer 600 mensen, maar duizenden, en ook begonnen overal disco’s te verschijnen. En er kwam een ​​nieuwe generatie aan, met andere smaken en andere drugs”.

Vroeger (halverwege de jaren 80 om precies te zijn) Valencia was de Spaanse hoofdstad van het hedonisme, een soort clubmekka, jaren voordat iemand het wist van Ibiza. En veel van de clubs speelden een soort muziek genaamd Bacalao; betekent ‘kabeljauw’ in het Spaans, het woord komt van straattaal gebruikt door Valenciaanse DJ’s om goede muziek te beschrijven die halverwege de jaren 80 uit het buitenland werd geïmporteerd (alles van New Order tot Sisters of Mercy.) Vandaag kun je nog steeds één of twee clubs in Valencia vinden met een geschiedenis die teruggaat tot die tijd, en de stad blijft een geweldige plek om te feesten..

De Bakalao Route

Volgens de stedelijke legende is de naam “bakalao” afgeleid van de uitdrukking “dit is goede bakalao” in verwijzing naar een muzikaal thema. En de route was niets meer dan een circuit van discotheken dat schema’s aan elkaar koppelde, waardoor, in veel gevallen drugs, het hele weekend onafgebroken kon worden gefeest. Eerst op de kustweg van El Saler, in Valencia, maar het fenomeen verspreidde zich ook naar Alicante, waar jaren later de naam “ de artisjokroute ” werd genoemd. Nachtclubs zoals APTCE, Therapy, Sakkara, KKO Y Hook, Watts, Revival, Central Rock, Scandal en The limit Murcia, waren onder andere de belangrijkste “bakalaeros”-tempels van Alicante.

Elke weekend te beluisteren van 14:00 – 15:00 op uw XXL Radio Rotterdam.

Vorige nieuwberichten gemist?


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten