Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Now on air


Amy Winehouse nu tien jaar overleden, maar haar muziek leeft voort

Geschreven door op 24 juli 2021

Het is precies tien jaar geleden dat Amy Winehouse overleed. Hoewel ze dus al even niet meer onder ons is, wordt haar muziek nog volop gedraaid. En ook andere onderdelen van haar nalatenschap zorgen ervoor dat de zangeres niet vergeten wordt. Winehouse komt op 23 juli 2011 om het leven door alcoholvergiftiging. Ze wordt door haar bodyguard gevonden in haar appartement in Noord-Londen. De zangeres is pas 27 jaar als zij overlijdt en hoort daarom bij de ‘club van 27’, een groep van bekende artiesten (onder wie ook Kurt Cobain en Jimi Hendrix) die allemaal op dezelfde leeftijd om het leven zijn gekomen.

Liedjes over Amy Winehouse

Fans over de hele wereld betuigen hun medeleven en reizen af naar haar woning in Camden Square, waar ze bloemen neerleggen en samenkomen om te praten over hun favoriete artiest.

Bloemen voor de deur van Amy Winehouse

Ook bekende collega’s maken een (muzikaal) eerbetoon. De Amerikaanse band Green Day neemt het liedje Amy op, dat frontman Billie Joe Armstrong over de zangeres schreef. Ook zangeres Patti Smith brengt met de ballad This is the Girl een eerbetoon aan Winehouse. Het liedje ontstond uit een kort gedichtje dat de zangeres schreef over haar beroemde collega. Rapper Nas neemt voor haar overlijden met Winehouse Cherry Wine op, waaraan de zangeres ook meeschreef. Het nummer wordt in 2012 uitgebracht en genomineerd voor een Grammy voor beste rapsamenwerking.

Het laatste nummer dat Winehouse opneemt voor haar overlijden, is een samenwerking met crooner Tony Bennett. Hun cover van Body and Soul wint een Grammy voor beste samenwerking van een popduo. Het nummer staat ook op Lioness: Hidden Treasures, het album van Winehouse dat postuum verscheen. Op de plaat zijn niet eerder verschenen liedjes te vinden, waaronder covers en demo’s van bekende hits.

Opvanghuis voor verslaafden

De opbrengsten van Body and Soul gaan naar The Amy Winehouse Foundation, die op de geboortedag (14 september) van de zangeres wordt opgericht, een initiatief van haar ouders. Het geld dat de stichting verzamelt gaat naar jongeren die kampen met verslavingsproblemen. Ook zet de stichting Amy’s Yard op, een opnamestudio waar artiesten terechtkunnen die zelf niet de middelen hebben om muziek te maken.

In 2016 opende Amy’s Place, een opvanghuis waar zestien jonge vrouwen terecht kunnen die herstellende zijn van een verslaving. Het huis wordt gerund door onder meer oud-bewoners.

Gelabeld als

Meningen van de lezer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.XXL Radio gebruikt cookies meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat XXL Radio voor de bezoeker juist werkt.

Sluiten